Emil Eve Architects

Geldeston Road

1 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
2 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
3 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
4 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
5 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
6 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
7 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
8 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
9 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
10 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
11 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
12 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
14 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
16 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
17 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
18 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
19 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
20 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
21 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
22 Geldeston Road Mariell Lind Hansen
23 Geldeston Road Mariell Lind Hansen

The house on Geldeston Road was a muddle. The basement kitchen was dark and damp; the bathroom was oversized, having been installed into a large bedroom; and the small garden was disconnected from the living spaces.

By adding a new two-storey extension, the house has been unravelled and clarified. A contemporary take on the Victorian outrigger volume, the addition allows a large L shaped kitchen and dining space to be created, interlocking with the L shaped garden to form a whole. Massive sliding corner doors, hand-built from solid oak, define the threshold between inside and out, and allow the spaces to become unified into a single ‘garden room’. This sense of continuity is heightened through the use of continuous water-struck brickwork to the extension and garden boundary walls.

On the upper floor of the new volume, a compact family bathroom features dual aspect views directed towards mature trees in the adjacent gardens. A range of solid oak cabinets have been integrated with the window frames and recessed into the walls. All joinery has been built and installed by the home-owner who is also the architect.

Photographs by Mariell Lind Hansen

Artwork in kitchen by Ben Crawford