Emil Eve Architects

Marvic House

EEA 021 3
EEA 021 02lr
EEA 021 03lr
EEA 021 04
EEA 021 05
EEA 021 06lr
EEA 021 07
EEA 021 08
4O0A0336
EEA 021 09
EEA 021 10
EEA 021 11
4O0A0160
4O0A0197
4O0A0213
4O0A0310
4O0A0353
4O0A0444
EEA 021 13
EEA 021 15
EEA 021 14lr
EEA 021 12
EEA 021 16

Marvic House, located in the London Borough of Hammersmith & Fulham, has recently been refurbished, extended and converted by Emil Eve Architects. The original building contained a complex of Victorian workshops and was constructed over several phases and further adapted throughout the 20th century – its history now revealed through the patchwork colours of exposed brickwork.

 In recent years, the building had been split into many small, inefficiently planned work units with poor quality materials and limited natural light. The brick building had been covered in cement render and the original timber windows replaced by uPVC casements. It was also suffering from damp and an existing asbestos roof was in need of removal.

 A four-storey brick extension now unifies the volume of the building.  The new handmade brick facades compliment the warm tones of the existing brickwork while clearly distinguishing it as a new element. Hit and miss brick banding differentiates the levels and becomes a contemporary reference to the decorative horizontal bands of the original facade.

 Pre-cast stone sills and copings accentuate the openings and highlight the large street door. Timber composite windows are stepped back from the facade and incorporate elegant powder-coated steel balustrades. At roof level a new zinc-clad extension with a large roof terrace has been added.

 Internally, eleven light-filled apartments have been created high-quality materials including solid oak flooring and bespoke oak joinery. At street level a large open plan commercial unit features an expansive polished concrete floor.

Photographs by Andy Stagg and Mariell Lind Hansen